Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse, läs mer här. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används

Salsa

Salsa är en improviserad pardans med ursprung från latinamerikanska folkdanser, men som dansas på många olika sätt runt om i världen. 

Stilar

Det finns en uppsjö av stilar inom salsan men med två huvudgrupper. "Casino" eller Kubansk salsa respektive "Cross Body"-salsa som dansas i LA, NY och Puertoricansk stil. I kubansk salsa rör man sig mer runt sin partner, medan man i t.ex. LA-style dansar mer på linje. Grundsteget i cubana är bakåt/bakåt, medan i LA (Los Angeles) framåt/bakåt.

Grundsteget

Grundstegen i Salsa spänner över två takter á fyra slag.  Under dessa två takter utförs sex steg med alternerande fotnedsättningar, till exempel vänster-höger-vänster under första takten och höger-vänster-höger under den andra. Taktslag 4 och 8 används för att vila/vänta alternativt pom:a/tap:a med foten beroende på stil.
Till grundsteget läggs sedan snurrar och turer.
Här är en lista på några turer.

Musiken

Musiken inom salsan har svängiga rytmer som gör att fötterna inte kan stå stilla! Musiken som vi idag kallar för salsa skapades under 1960-talet av bl.a. Ray Barietto, Ismael Miranda och Johnny Pacheco. De blandade ihop karibiska slagverk, afromusik och jazz. 

Salsans takt är relativt långsam. Börjar det gå fortare kan det vara läge för Merengue eller bryta upp dansgolvet till fri dans till Reggaeton som också är en musikgenre ur latin hip-hop/pop.
Går det lite långsammare än salsa med romantiska gitarrer och spanska texter kan det vara Bachata som spelas. Går det riktigt långsamt med företrädesvis portugisiska/engelska texter och modernt sound lutar det åt Kizomba

Namnet salsa kommer från det spanska ordet "sås". Det var Pacheco som startade skivbolaget "La Fania". Han tyckte att bolaget innehöll många olika ingredienser för att skapa en god sås. Det var "Fania All Stars" som på 70-talet skapade den första stora salsa-hiten, som gjorde att salsan blev känd över hela världen. Musiken som skapades under 1960-1970 är inte alls som dagens musik. Den gamla musiken kallas för "klassisk salsa" eller ibland Timba. I modern salsamusik blandas ingredienser från andra musikgenrer som t.ex. Reggaeton och annan modern dansmusik. 
Sidan sponsrad av: